Konu: Aileler Özel Yetenekli Çocuğun Eğitimini Nasıl Destekleyebilir?
Aileler özellikle çocukları özel yetenekli birey tanısını aldıktan sonra daha duyarlı olmalı ve çocuklarının eğitimini bu yönde desteklemelidirler. Bu tanıdan sonra çocuğu övünme kaynağı olarak kullanmamalı çocuğun potansiyelini geliştirerek onu nasıl daha iyiye götürebilecekleri konusunda çaba sarf etmelidirler. Bu çocukların özel yetenekleri ve potansiyelleri desteklenmediği sürece çocuğun bu yetenekleri körelebilir. Bu sebeple özel yetenekli çocuklar, ilgi ve yetenek alanları doğrultusunda yönlendirilip yüreklendirilmelidir.
Eğitimi ve gelişimi doğru desteklenemeyen özel yetenekli birey sadece akademik yönden değil davranış yönünden de sorunlar yaşayabilir. Örneğin ergenlik dönemindeki özel yetenekli bir birey etik olmamasına rağmen üst düzey teknoloji kullanımı becerisini, sanal dünyada siber suçlar işleyerek yanlış şekilde kullanabilir. Bu yüzden bu bireylerin gelişiminde, eğitiminde ve serbest zamanlarını değerlendirmesinde ailenin rolü önemlidir.
Özel yetenekli birey aile ve okul ortamında zaman zaman anlaşılma güçlüğü yaşadığı için sağlıklı iletişim becerisi geliştirme konusunda rehberliğe ve eğitime ihtiyaç duyabilir. Böyle bir durumda örgün eğitim kurumunda ya da BİLSEM rehberlik öğretmeniyle iletişime geçebilir.
Özel yetenekli bireyin yaşamında sadece bilişsel süreçlerini desteklemenin yanı sıra duygusal-ruhsal süreçlerini ve sosyal becerilerini destekleyen aktivitelere yer verilmeli, aile özel yetenekli bireyin duygusal zekâsını geliştirmeye özen göstermelidir. Ailelerin çocuklarının eğitim hayatlarını desteklemek amacıyla BİLSEM dışında iş birliği yapabileceği çeşitli kurum ve kuruluşlar aşağıda belirtilmiştir: