Konu: Üstün Zekalı Çocukların Yaşadığı Sorunlar
Üstün yetenekli çocuklara yönelik ülkemizde giderek artan bir ilgi var. Bir yanıyla toplumsal farkındalık artarken, diğer yandan devletin de bu konuda çözüm arayışları içerisinde olduğu görülmektedir. Yasal düzenlemeler yapılmaya çalışılıyor; kurumsal alternatifler geliştirilmeye çalışılıyor. Üstün yetenekli çocuklar ve bu çocukların tanılanması, eğitilmesi ve istihdam edilmesi ile ilgili sorunlar her geçen gün daha fazla gündemi meşgul eder hale geldi.
Üstün zekâlı çocuklar, toplumda keşfedilmeyi bekleyen birer cevher gibi insanlık için ellerinden gelen her şeyi yapabilecek gönüllülerdir. Lakin bazı olumsuz koşullar sebebiyle yeteneklerini kaybetme ya da yanlış yönlendirilme gibi tehditlerle karşı karşıya kalabilirler.Bu gibi sorunların ortaya çıkmaması için ise bu çocukların sosyal, duygusal ve fiziksel yönden kötülükten arındırılmasında herkes üstüne düşeni yapmalıdır.
Bu üstün zekalı çocukların yaşadığı başlıca sorunlar ise şunlardır:
- Mükemmelliyetçilik
- Disleksi
- Yaşıtlarıyla sosyalleşme
- Asenkronize gelişim (Aşırı duyarlılık)
- Zihinsel açlık
- Dikkat ve davranış sorunları
Bunların yanında toplumsal, ailesel, okulsal ve çocuksal boyutu olan bu konu bir sorun yumağı gibi karşımıza çıkmaktadır.
Mükemmelliyetçilik
Bu sorunların altında yatan en temel sorun bu diyebiliriz. Mükemmeliyetçilik çocuğun yaptığı işi tam manası ile yapma, verilen görevleri mümkün olan en başarılı şekilde tamamlama isteğidir.Bu çocuklar verilen görevi gereksiz olarak görüp başka fikirlere yönelebilirler çünkü onlar bağımsızlardır. Bu durum öğrencilerin öğretmenler tarafından kınanmasına neden olabilir. Çocuğun okulundaki tüm eğitimcilerin, daha hoşgörülü bir yaklaşım benimsemelerini sağlamak için onları çocuğun üstün zekalı olduğundan haberdar etmek gerekir.
Disleksi
Avrupa Disleksi Derneği’ne göre disleksi; okuma, heceleme ve yazma becerilerini edinmede nörolojik kökenli bir farklılıktır. Dislektik çocuklarda üstün yeteneklerin tanınması, sözcüğün dinlenmesi, sıradışı düşünme ve problem çözme becerilerinin gözlenmesi, çeşitli ilgi alanlarına ve gelişmiş espri anlayışına dikkat edilmesi ve çocuğa genel bir merak alanı sunulması önemlidir. Bir çocuğun disleksiyle başa çıkma stratejileri geliştirmesine yardımcı olmak çok önemlidir, çünkü bu stratejiler duysal bilgiyi oluşturabilen ve okuma ve yazma kabiliyetini artırabilecek kaynaklar sağlamaktadır. Okula ve sınıfa uyumları sağlayacak gerekli oryantasyon süreçlerini mutlaka yapmak gerekmektedir.